Hatalmas X1-es napkitörés történt hétfőn és tart a Föld felé

Március 5-én, magyar idő szerint 5.13-kor a legerősebb osztályba tartozó napkitörést észleltek Föld körül keringő műholdak. A kitörés a hatalmas (a Földnél körülbelül négyszer nagyobb), AR1429 jelzésű napfoltcsoport területén történt, amely az elmúlt napokban fordult be a Nap peremére. A kitörés erőssége az öt fokozatból álló skála (A, B, C, M, X) legnagyobb, X-es tartományába tartozik. AzX1-es erősségű kitörés több mint egy hónap alatt a legnagyobb mért érték, legutóbb január 27-én figyeltek meg a mostaninál némileg erősebb, X1.8-as kitörtést.

Mágneses mezeje még számos nagy kitöréshez tárolhat energiát, amelyek hatása egyre erősebb lehet a Földre nézve, ahogy a Nap forgása miatt fokozatosan szembekerül majd velünk. A napkitörésben felszabaduló elektromágneses energia, illetve a Földet elérő napanyag hatásai gondokat okozhatnak a távközlésben, a villamosenergia-ellátásban, és veszélyeztethetik a műholdakat is. Ugyanakkor alacsonyabb földrajzi szélességeken, így például Magyarországon is látható sarki fényeket gerjeszthetnek.

A kitörés mellett koronakidobódást is megfigyeltek – ilyenkor az elektromágneses hullámok mellett anyagfelhő is kiszabadul a csillagközi térbe. A legfrissebb számítások szerint ez az anyagfelhő holnap kora reggel érheti el a Földet (az óvatos becslés szerint az időablak kedd hajnali 5:30-hoz képest +-7 óra, azaz ma este 22:30 és holnap délután 12:30 között van nyitva).
A NASA előrejelzési animációja szerint kilökődés a Földet is el fogja érni. A kép középpontjában a Nap látható, a Föld helyzetét a Naptól jobbra látható sárga kör jelzi.

A következő hónapokban várhatóan tovább fog erősödni a naptevékenység, a 11 éves napfoltciklus 2013 elején éri majd el a maximumát.

Emellett a nyugati égbolton továbbra is gyönyörködhetünk
a ragyogó Vénuszban és Jupiterben.


Reklámok
Szerző: VilagHelyzete Kategória: NASA, Nature

7 hozzászólás a következőhöz: “Hatalmas X1-es napkitörés történt hétfőn és tart a Föld felé

  1. Ööö csak annyit tennék hozzá, hogy nem telibe kapja a Földet, hanem csak súrolni fogja. (Bár ez látszik is az animáción) Tehát nagy hatása szerintem nem lesz. Viszont ha majd az a bizonyos napfolt egy pár napon belül, amikor pont a Földdel szemben lesz, köhint egy ilyet akkor lehet izgisebb lesz a várakozás.A Vénusz Jupiter Hold együttest pedig most március 12-13-án kell figyelni mert nagyon közel lesznek egymáshoz a Földről nézve. (csak 3°-os eltérés lesz köztük)

  2. Most néztem a NASA lapján és az animáció ami ott van nem ugyan az mint ami itt van. A NASA animációja szerint a koronakidobódás nem fogja érinteni a Földet (még csak nem is súrolja). Légyszi Buddha ellenőrizd a forrást.

  3. Buddha nem tudom, honnan veszi a forrást, de amit a Nasa mond általában úgy igaz, csak éppen minden esetben fordítva.:) Tehát nem baj, ha nem a Nasatól tájékozódunk, mert az egyik legfélrevezetőbb hatalmi szervezet. Holléywood2.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s